Zonnepanelen komen steeds vaker voor. Voor duurzaamheid maar ook als investering en bron van inkomsten. De aanschaf van zonnepanelen is vaak kostbaar. Wat gebeurt er bij schade? Hoe zit het met misgelopen inkomsten? Wat als de zonnepanelen schade veroorzaken aan anderen? Ik geef je de antwoorden met een verzekerbare oplossing.
Zonnepanelen kunnen worden (mee)verzekerd op een gebouwenverzekering. Echter kan de dekking dan wel beperkter zijn, wat kan tegenvallen bij een schade. De dekking van een zonne-energieverzekering is ruimer en specifiek op zonnepanelen ingesteld. Mijn advies is om de zonnepanelen zelf apart te verzekeren. Bijvoorbeeld wanneer je zelf geen eigenaar bent van het pand maar wel van de zonnepanelen. Waarschijnlijk heeft de pandeigenaar een gebouwenverzekering, waar jouw zonnepanelen op meeverzekerd kunnen worden. Hoe zit het dan met de polisvoorwaarden? En geldt er een (hoog) eigen risico? Wat als de pandeigenaar de verzekeringspremie niet heeft betaald?
Jouw zonnepanelen zijn een bron van inkomen. Wanneer de installatie door een schade niet meer (volledig) functioneert, loop je deze inkomsten mis. Deze misgelopen inkomsten kun je meeverzekeren.
Bijvoorbeeld schade aan het pand veroorzaakt door jouw zonnepanelen. Als eigenaar van de panelen kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor materiële en personenschade van derden.
Heb jij zonnepanelen op jouw eigen woning? Dan vallen zonnepanelen meestal onder de dekking van jouw woonhuisverzekering. Huur je een woning en heb je zonnepanelen, dan vallen ze onder het huurdersbelang van jouw inboedelverzekering. De zonnepalen zijn niet altijd automatisch meeverzekerd, vergeet dan ook niet jouw verzekeraar te informeren.
Wil jij meer weten over het verzekeren van zonnepanelen? Neem dan contact met mij op, ik help je graag; bijvoorbeeld door het inzichtelijk brengen van de kosten.